Heleen Regenspurg
17 juni 2021
Wijkbewoners verbinden door erfgoed? Precies dat gebeurt in de Vughtse wijk Zonneheuvel. Op een zonnige donderdagavond in juni verzamelen zich meer dan dertig mensen voor een wijkwandeling. De bijeenkomst is georganiseerd door Plaza Cultura, de vrijwillige wijkondersteuners en de kunstenares Carola Mokveld. Eerder die maand heeft Erfgoed Brabant-medewerker Rolf Vonk hen getraind in de methode Zachte Atlas. De Zachte Atlas is een werkvorm waarin je leert met andere ogen naar je omgeving te kijken. Waarin je leert samen op zoek te gaan naar betekenisvolle plekken. Deze methode wordt tijdens de wijkwandeling ingezet.
Tekst loopt door onder foto.
Na een paar woorden van welkom worden de bewoners in groepjes opgedeeld. Alle groepjes krijgen een begeleider die de Zachte Atlas-training heeft gevolgd. Al wandelend vertellen de bewoners over plekken in Zonneheuvel die belangrijk voor hen zijn, wat die plekken voor hen betekenen. Veelal ontstaat er vervolgens een gesprek over een gedeeld gevoel, of een gedeelde ervaring. Op deze manier worden de ‘schatten’ van de wijk in kaart gebracht en leren de bewoners elkaar kennen.
Duurzame verbinding
De wijkwandeling is één van de activiteiten binnen het project Schatten van Zonneheuvel. Dit project is gestart in het voorjaar van 2021 en duurt anderhalf jaar. De verschillende activiteiten hebben tot doel dat de wijkbewoners van Zonneheuvel elkaar ontmoeten en (beter) leren kennen. Carola: “We gaan de verbinding leggen. En hopelijk is de verbinding na anderhalf jaar duurzaam.”
Tekst loopt door onder foto.
Hoe de verbinding in Zonneheuvel er over anderhalf jaar voorstaat, is nog onzeker. Maar wel zeker is dat tijdens de wijkwandeling nieuwe contacten worden gelegd. Wijkbewoonster Gerrie: “Ik woon hier al 48 jaar en ik voel mij erg thuis in de wijk. Maar ik ken niet iedereen. Ik doe mee omdat ik nieuwsgiering ben naar wat de mensen te vertellen hebben. En binnenkort ga ik met iemand uit mijn groepje wandelen in het park.”
Bewoonster Angelique benadrukt het belang van Schatten van Zonneheuvel: “Ik woon hier nu 12 jaar en ik merk dat de saamhorigheid verdwijnt. Het ons-kent-ons-gevoel. Dat komt deels door de nieuwe bewoners die minder verbonden zijn met de wijk. Vanavond zie ik helaas weinig van deze nieuwe bewoners.” Eén van de nieuwe bewoners die wel is aangesloten is Marjon. Zij geeft toe dat zij weinig mensen in de wijk kent: “Voor werk en sport ben ik veel van huis. Maar vanavond heb ik nieuwe mensen leren kennen. De volgende activiteit is een knutselworkshop. Die sla ik over, want ik ben niet creatief. Maar aan andere activiteiten ga ik zeker meedoen.”
Bijzondere uitnodiging
Naast de wandeling zijn de bewoners ook enthousiast over de bijzondere uitnodiging die zij voor de avond hebben gekregen. Alle bewoners van Zonneheuvel hebben in de post een doosje van Carola en de wijkondersteuners ontvangen. In het doosje zitten onder meer foto’s van de wijk, papieren hartjes, een goudgekleurd steentje, een geurig theezakje en natuurlijk een uitnodiging voor de bijeenkomst.
Tekst loopt door onder foto. Van de bijzondere uitnodiging en de gezellige wijkwandeling gaat veel creativiteit en enthousiasme uit. Dit belooft veel goeds voor de rest van het project. Schatten van Zonneheuvel is te volgen op Facebook.
Wilt u meer weten over de methode Zachte Atlas? Neem dan contact op met Rolf Vonk.