Bij Streekmuseum Jan Anderson in het Zuid-Hollandse Vlaardingen gaat iets bijzonders gebeuren. Als oprichter en eigenaar Jan Anderson besluit dat hij ermee stopt gaat het museum op slot. De hele collectie zal worden bewaard voor volgende generaties. Zonder interventies, zonder keuzes, zonder ontzamelen en zonder aantasting van het ensemble. Hiertoe hebben het museum en een aantal samenwerkingsparters zoals Erfgoedhuis Zuid-Holland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Reinwardt Academie een conventant gesloten.
Het streekmuseum bevat rond de 150.000 voorwerpen uit het dagelijks leven van de 19e en 20e eeuw. Na sluiting van het museum zal de hele collectie ingepakt worden in kratten en gaat het museum op slot. Een collectie in een diepe slaap, net als in het sprookje van Doornroosje. Volgende generaties, over 25 jaar of langer, mogen de collectie dan weer 'wakker kussen', herontdekken en besluiten wat ze ermee doen.
De voorwerpen in de collectie zullen van context zoals gebruik, herkomst en plaats worden voorzien door studenten van de Reinwardt Academie. Zij gaan niet alleen losse voorwerpen beschrijven maar ook groepen voorwerpen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van oral history, interviews en verhalen. Zo wordt de collectie 'ordelijk vergeten'.
Bekijk ook het filmpje hieronder waarin een aantal partijen aan het woord komen.