Heleen Regenspurg 27 september 2023
Vrijwillig terug naar school. Voor veertien Tilburgers is dat dit najaar de praktijk. Eens per week zitten zij in de Taolklas van Stichting Tilburgse Taol waar ze les krijgen in het schrijven van het Tilburgse dialect.
In wisselende samenstelling van twee personen worden de zeven lessen gegeven door Nicole de Jong, Wilma Robben, Angela van Abeelen en Theo van Iersel. Ik schuif een avond aan en ik vind een plekje tussen de leerlingen Maarten en Roel. Van Theo krijg ik het lesmateriaal: een woordenboek, een lesboek en een boek met spellingregels. Ik ben er klaar voor!
Tekst loopt door onder de foto.
De les start met een bespreking van het huiswerk; een taalpuzzel. Tijdens mijn schooltijd moest ik het eerste kwartier van de les altijd nog wakker worden, maar in de Taolklas staat iedereen aan! Het bovenste puzzelwoord ‘timper’ veroorzaakt direct een korte discussie. Bijna niemand gebruikt dit woord nog voor ‘beslag voor pannenkoeken’. Theo legt uit dat het inderdaad een oud-Tilburgs woord betreft dat zelden nog wordt gebruikt en hij sluit af met een soort mini-college over de vele Franse leenwoorden – zoals ‘timper’ – in het Tilburgs. De hele les blijft er ruimte voor dit soort discussies en vragen. Tegelijkertijd weten docenten Angela en Theo met hun duidelijke uitleg en afwisseling in opdrachten, ieders aandacht erbij te houden.
De duidelijke uitleg van Theo en Angela zorgt ervoor dat de les ook geschikt is voor mensen die niet met het Tilburgse dialect zijn grootgebracht. Leerling Maarten vertelt dat in de Taolklas twee import-Tilburgers zitten, waaronder hijzelf. Hij is altijd een taalliefhebber geweest en toen Maarten een paar jaar geleden in Tilburg kwam wonen was hij direct geïntrigeerd door het Tilburgse dialect. Maarten: “Mijn dochter raadde mij aan daar iets mee te gaan doen en daarom zit ik nu hier!”.
Aan mijn andere zijde zit Roel, geboren en getogen in Tilburg. Het spreken in het dialect heeft hij van huis uit meegekregen, maar aandacht voor de spelling kwam pas veel later. Roel vertelt dat hij elk jaar tijdens carnaval veel spelfouten ziet. Hijzelf zit ook bij een carnavalsvereniging, maar hij moet toegeven dat hij de juiste spelling ook niet altijd paraat heeft. Roel: “Wanneer je mensen wijst op fouten moet je zelf wel het goede voorbeeld geven!”. Of Roel komende winter zijn nieuwe kennis succesvol kan inzetten bij de carnaval, kan hij in november testen bij het Grôot Tilburgs Dikteej [houd hiervoor de website van Tilburgse Taol in de gaten]. De andere deelnemers zullen hier natuurlijk ook van de partij zijn.
De negentig minuten vliegen voorbij. Angela en Theo zijn uitstekende docenten en – ook niet onbelangrijk – het was erg gezellig. Deze niet-Tilburger heeft veel geleerd en heeft genoten van een levendige dialectbijeenkomst!
Meedoen?
Wil jij volgend jaar meedoen aan de Taolklas? Je kunt je al aanmelden! Alle informatie vind je op de site van Tilburgse Taol.
Taalklas opzetten?
Op verschillende plekken in Noord-Brabant worden taalklassen georganiseerd. Wil jouw dialectvereniging ook een taalklas opzetten? En wil je hierover van gedachten wisselen met een vereniging die hier ervaring meeheeft? Neem dan contact met mij op zodat ik je in contact kan brengen met een ervaren vereniging: heleenregenspurg@erfgoedbrabant.nl / 06 52 78 93 96