Storytelling past goed bij de taak van de bibliotheek

Sonja van den Heuvel, projectleider storytelling NOBB-locatie Meierijstad, over storytelling.

Het Kennisteam Vrije Tijd en Erfgoed van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) heeft zich vol overgave op het storytellingproject ‘Vertel mij wat’ gestort. Een liefde die in 2019 in de vestiging Meierijstad begon met een pilot van Erfgoed Brabant. Volgens projectleider Sonja van den Heuvel past storytelling goed bij de taken van de bibliotheek. Op welke wijze?

Toegankelijke methodiek

Sonja was destijds zelf deelnemer aan de pilot. Als professioneel schrijfster was ze nieuwsgierig naar de werkwijze van storytelling. “Ik besef dat het mijn ding is geworden”, vertelt Sonja enthousiast. “De cursusavonden vond ik erg leuk. Behalve dat ik sowieso geïnteresseerd ben in geschiedenis, had ik veel aan de handvatten uit de cursus. Hoe zet je in een vrij minieme tekst een meeslepend verhaal neer? De door Erfgoed Brabant gehanteerde methodiek hielp me enorm.” Sonja is er van overtuigd dat de methodiek goed toegankelijk is voor vrijwilligers. “Het gaat ook over participatie en het vormen van een netwerk,” vervolgt Sonja. “Soms kom ik iemand tegen waarvan ik denk: deze persoon wil ik voor storytelling! Door een cursus te bieden, worden mensen enthousiast. Het is de uitdaging om tot een gevarieerd netwerk te komen. Het liefst per kern van de NOBB drie storytellers. Behalve netwerkvorming en verbinding, levert het nog meer op: nieuwe verhalen.”

Podcast

Het ophalen van nieuwe verhalen past bij de taken van de bibliotheek. Al is het nog even onderzoeken hoe de verstorytelde verhalen opgenomen kunnen worden in de collectie. “We combineren het met podcasts die we op de website kunnen plaatsen. Daar is veel vraag naar. Of we kunnen er een openluchtmuseum mee maken” aldus Sonja. “Voor de verhalen willen we onderzoeken hoe we ze kunnen inzetten voor educatieve doeleinden.”

Sokken proeven

Heeft het Kennisteam nieuwe doelgroepen voor ogen? “Ja, we willen graag inzetten op Voortgezet Onderwijs en MBO. Het zou mooi zijn om de podcasts te kunnen integreren in geschiedenislessen.” Sonja is er van overtuigd dat het werkt: “Een persoonlijk verhaal blijft beter hangen. Een droog verhaal over Jansen de Wit in Schijndel is anders dan de persoonlijke ervaringen van mijn vader die daar vroeger  werkte. Je ruikt, proeft en voelt bijna de sokken in zo’n verhaal.” Zijn feiten dan minder belangrijk bij storytelling? “Dat niet. Ik hou van feiten, maar een dramatisch element in een verhaal vind ik ook mooi. Het maakt het verschil tussen droog en smeuïg. Als storyteller wil je mensen immers emotioneel raken.”

Liefde als thema

Er zijn nog genoeg thema’s waar Sonja mee aan de slag zou willen. “Denk bijvoorbeeld aan de Zusters Franciscanessen in Veghel. Hun liefde voor god, wat zit daar achter? Hebben de zusters ook andere liefde gekend? In feite zoek ik naar thema’s die verbinden. Liefde als boodschap, het lijkt me een fantastisch thema.”

Meer manieren

Toch is het niet alleen storytelling wat de klok slaat. Sonja blijft ook openstaan voor andere manieren van verhalen ophalen. “Er zijn meer manieren om goede verhalen te schrijven. Die kunnen elkaar aanvullen. Maar storytelling is vooral een prettige, gestructureerde werkwijze waarmee we handvatten kunnen bieden aan onze vrijwilligers.” Tijdens de Maand van de Geschiedenis moet de eerste opbrengst zichtbaar worden en dan rolt het format zich langzaam uit over de bibliotheken van NOBB. Sonja ziet het zitten: “We hebben een enthousiast team met goede vrijwilligers!”

Met dank aan Sonja van den Heuvel, projectleider storytelling bij NOBB-locatie Meierijstad.