Column van Wouter Loeff
20 april 2020
Door heel Brabant zijn allerlei erfgoedliefhebbers bezig met het digitaliseren van hun collectie. Van grote musea tot aan archieven, van kunstcollecties tot heemkundekringen, massaal wordt er ingevoerd in digitale systemen. Handig, want zo kun je thuis toch nog genieten van al die collectiestukken.
Als je een publiek wil trekken is alleen het online zetten van collecties vaak niet genoeg. Iemand die niet weet wat er te vinden is in een collectie weet misschien niet waar hij/zij moet beginnen. Grote getallen zijn dan intimiderend. Neem bijvoorbeeld de fotocollectie van de Fraters van Tilburg. In het verleden zijn die foto’s gedigitaliseerd en dankzij Stadsmuseum Tilburg nu ook online te zien. Het gaat om iets meer dan 12.000 foto’s gemaakt in de negentiende en twintigste eeuw in het Caribisch gebied.
12.000! Als je één minuut aan iedere foto zou besteden, ben je iets meer dan acht dagen non-stop foto’s aan het bekijken. Best lang. Aan de ene kant maakt de omvang van de collectie deze juist zo waardevol. Het geeft een uitgebreid tijdsbeeld. Aan de andere kant is het moeilijk om de individuele foto’s te waarderen. Omdat we de verhalen achter de foto’s niet kennen is het ingewikkeld om iets met de foto’s te doen. Welke foto’s kies je uit voor bijvoorbeeld een tentoonstelling? Of hoe probeer je de digitale bezoeker te verleiden om in de collectie te duiken?
Een manier om dat te doen is door middel van verhalen te vertellen bij de foto’s. Want door verhalen krijgen objecten betekenis. Wanneer we bijvoorbeeld weten wie er op de foto staat en zijn of haar achtergrond kennen, is het makkelijker om die persoon op andere foto’s te herkennen. De foto’s komen dan door het bijbehorende verhaal tot leven. Misschien reconstrueren we zo een reis.
Samen met Stadsmuseum Tilburg, de Fraters van Tilburg, en studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen is Erfgoed Brabant begonnen met een project om de verhalen achter de foto’s te vinden. Studenten verdiepen zich de komende maanden in de collectie en gaan de foto’s onderzoeken. Op basis van dit onderzoek schrijven ze publieksartikelen die online zullen verschijnen. Zo vergroten zij de kennis over de collectie én trekken ze meer publiek.
Klik hier om de fotocollectie van de Fraters van Tilburg online te bekijken.
In het najaar van 2020 is het onderzoek afgerond. In een serie van artikelen op Brabantserfgoed.nl presenteren de studenten hun resultaten. Klik hier om de artikelen op Brabantserfgoed.nl te lezen.