Inhoudelijke toegankelijkheid

Actueel

  • Ook kleinere gemeenten kunnen slavernijverleden herdenken

    In juni 2023 organiseerde LKCA de online bijeenkomst 'Het slavernijverleden is van iedereen'. Er is meer en meer aandacht voor het slavernijverleden en de doorwerking daarvan. Ook in kleinere gemeenten zijn sporen van het slavernijverleden te vinden. Tijdens de online bijeenkomst werden tips en tools gedeeld voor het doen van onderzoek (in kleinere gemeenten). Een samenvatting van de bijeenkomst staat op de site van LKCA.

Inhoudelijke toegankelijkheid betreft de 'inhoud' van een erfgoedorganisatie. Zoals de getoonde collectiestukken, de teksten en de afbeeldingen. Is dit allemaal voor iedereen toegankelijk? Bijvoorbeeld, zitten er foto's tussen die shockerend kunnen zijn? Of worden in de collectiebeschrijvingen kwetsende termen gebruikt? Maar ook; voelt iedereen zich gerepresenteerd in de getoonde collectie en verhalen? 

Omdat er steeds meer aandacht is voor de stem en het verhaal van minderheidsgroepen - bijvoorbeeld het slavernijverleden - is er ook steeds meer aandacht voor zaken waar deze groepen tegenaan lopen en mee geconfronteerd worden, ook bij erfgoedorganisaties. Wanneer jij aan de slag wil met de inhoudelijke toegankelijkheid van jouw erfgoedorganisatie zijn er veel mooie tools, woordenlijsten en trainingen waar je gebruik van kunt maken. 

In gesprek?

Wil je graag in gesprek met een medewerker van Erfgoed Brabant over de inhoudelijke toegankelijkheid van jouw erfgoedorganisatie? Neem dan vooral contact op met één van de contactpersonen onderaan de pagina.

Publicaties

Tips en inspiratie

Organisaties

Verder lezen

  • Diversiteit en Inclusie

    Lees hier wat de begrippen diversiteit en inclusie voor Erfgoed Brabant betekenen.

  • Brabantserfgoed.nl

    Het platform voor mensen en organisaties die hun erfgoedverhalen en -collecties willen delen.

  • Toegankelijkheid

    Toegankelijkheid gaat over het beschikbaar maken van erfgoed voor een zo groot mogelijk publiek.

Peer Verbruggen

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 77 83 78,
of stuur een mail:
peerverbruggen
@erfgoedbrabant.nl

Peer Verbruggen, projectmedewerker digitalisering

Heleen Regenspurg

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 93 96,
of stuur een mail:
heleenregenspurg
@erfgoedbrabant.nl

Heleen Regenspurg, projectmedewerker