Bezoekersreis

"Het traject van de bezoekersreis is voor ons heel nuttig en leerzaam geweest. Het laat je door de ogen van de beoogde doelgroep zien of je deze wel daadwerkelijk op de goede manier benadert en voorziet van de juiste informatie. Dat leverde nuttige tips op en wij gaan daar zeker mee aan de slag." - Marike de Kroon, conservator museum Jan Heestershuis

De methode 'bezoekersreis' (personas journey) is ontwikkeld door Breda University voor gebruik in de vrijetijdssector. In opdracht van Erfgoed Brabant is de methode in 2017 en 2018 getest met Brabantse musea. Tijdens de bezoekersreis werken museummedewerkers van verschillende musea samen om te achterhalen waar de sterke punten van musea liggen en waar nog ruimte is voor verbetering. Dit doen zij door in de huid van een fictieve bezoeker te stappen en vanuit die rol elkaars museum te bezoeken. Daarna volgt een intervisie waarbij er geëvalueerd wordt en tips en trucs worden uitgewisseld. Met die informatie kunnen de musea vervolgens beter inspelen op de wensen van de (beoogde) bezoekers.

"Kritisch door de musea lopen en daarna goed evalueren is zeer waardevol. Om dit te doen in de vorm van de bezoekersreis is een prettige en ontspannen manier en je kijkt met andere ogen." - Frans Ekstijn, voorzitter Graafs Museum

De bezoekersreis is een traject met interactieve workshops. De workshop bestaat uit drie fases:

  • Fase 1: deelnemers leven zich in in een fictief persoon die een bezoekersgroep vertegenwoordigt
  • Fase 2: deelnemers bezoeken locatie in de rol van deze bezoeker
  • Fase 3: deelnemers oogsten en delen nieuwe inzichten die voortkomen uit de bezoekersreis

Heeft u interesse?

U kunt samen met een aantal musea een traject starten om een bezoekersreis te maken. Zo'n traject bestaat uit een voorbespreking en een aantal workshopdagdelen, afhankelijk van het aantal deelnemers. Wilt u deelnemen? Neem dan contact met ons op. Download ook het handboek over de bezoekersreis.

Blogposts

in 2018 ontwikkelden studenten van Breda University de bezoekersreis verder met het Graafs Museum in Grave, het MUBO in Boxtel en het Museum Jan Heestershuis in Schijndel. De vier studenten (op onderstaande foto) hielden een blog bij over de voortgang van het traject. De blogposts en meer informatie over het Bezoekersreistraject van 2017-2018 vindt u op de website van Erfgoed Brabant. 

Groepsfoto van vier studenten van het project Personas Journey 2018.

Vlnr: Stephan van Hirtum, Evi Timmermans, Melany van de Vondervoort en Natascha Scheffer. Foto: Erfgoed Brabant.

Alle rechten voorbehouden

Tera Uijtdewilligen

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 06,
of stuur een mail:
terauijtdewilligen
@erfgoedbrabant.nl

Tera Uijtdewilligen, Teamleider Educatie en Erfgoedbrabantacademie.nl