In ‘Memes uit Helmond’ worden leerlingen uitgedaagd om hun eigen memes te maken aan de hand van historische (kasteel)verhalen. Dit doen ze door in het kasteel op zoek te gaan naar verschillende smeuïge verhalen van de voormalige kasteelheren en vrouwen uit Helmond. Vanuit deze verhalen worden de leerlingen aan het denken gezet over hoe het er vroeger aan toe ging, welke paralellen of tegenstellingen ze zien in de huidige maatschappij en wat ze daarvan vinden. In hun eigen memes kunnen ze op een grappige of schurende manier kunnen laten zien hoe het toen was en wat zij daar nu van vinden.
Aansluiting bij schoolvakken
‘Memes uit Helmond’ is geschikt voor het vak maatschappijleer als lesvervangend programma. Het sluit aan bij enkele kerndoelen van dit vak. Het project is ook geschikt voor het vak geschiedenis en CKV/beeldend. Met ‘Memes uit Helmond’ werken leerlingen vanuit historische verhalen ook aan burgerschapsvaardigheden en aan de burgerschapsthema’s identiteit en macht en inspraak.
Voor meer informatie over boekingen en een promofilmpje van het programma:
https://museumhelmond.nl/memes-uit-helmond/
Erfgoed Brabant ontwikkelde Memes uit Helmond samen met Beam it up, in opdracht van Kasteel Helmond. Ook hebben we nauw samengewerkt met een aantal burgerschapscoördinatoren en docenten maatschappijleer uit voortgezet onderwijs. Hiermee hebben we een programma gefaciliteerd dat aansluit op de behoeften uit het onderwijs, waarmee we docenten ontlasten en burgerschapsonderwijs tastbaar maken.
Ger Jan Onrust, docent geschiedenis, maatschappijleer en burgerschapscoördinator van het Jan van Brabant College in Helmond: “Wij willen dat de leerlingen, gevoed door de historie, hun eigen verhaal zichtbaar maken”
‘’Kasteel Helmond is prachtig cultureel erfgoed wat graag gedeeld wordt met de jongeren van nu’’ aldus Annette Wilde coördinator educatie Museum Helmond.
Heb jij ook cultureel erfgoed in jouw omgeving wat je wil delen met jongeren en spreekt de werkwijze van Memes uit Helmond je aan, neem contact op met imkedonkers@erfgoedbrabant.nl
Dit project wordt ondersteund door de subsidieregeling Erfgoed Maken van het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Afbeelding: Fotoarchief Rijks Museum