De Brabantse dialecten in de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten

Georganiseerd door Brabanders en hun Taal

Gratis

In deze online bijeenkomst neemt Veronique De Tier je mee door de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

Op 15 mei organiseert Brabanders en hun Taal weer een online bijeenkomst. Deze keer neemt Veronique De Tier ons mee door de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

De Brabantse dialecten in de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten

Waar heet de vlinder een pepel? En hoe noem je een regenworm in je dialect? Welke namen bestaan er voor een meikever of voor vensterluik. In de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten (DSDD) - een online dialectportaal van de Vlaamse, Brabantse, Limburgse dialecten – vind je hierop een antwoord. Hoe zoek je in de 30.000 begrippen? Wat zit wel en niet in deze database? Wil je de verspreiding van de dialectwoorden in de Zuidelijk-Nederlandse dialecten zien? Dat kan met de kaartmodule waarmee je zelf dialectkaarten kunt tekenen van je eigen (Brabantse) dialectgebied.

Tekst loopt door onder foto.

Dialectkaart Ragebol

Dialectkaart 'Ragebol' uit de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

Veronique De Tier

Veronique De Tier was redacteur van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten aan de Universiteit Gent tot 2020. Ze combineerde die baan met een job als stafmedewerker van Variaties vzw, Koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen en adviseur streektalen bij Erfgoed Zeeland. Sinds 1 juni 2020 werkt ze bij het Instituut voor de Nederlandse Taal als projectleider dialecten. Daar is ze verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten. Ze is ook voorzitter van de Stichting Nederlandse Dialecten. Veronique schreef een aantal afleveringen van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten als auteur of coauteur en redigeerde samen met collega’s een reeks dialectboeken van de Stichting Nederlandse Dialecten. In 2021 schreef ze samen met drie collega’s de Atlas van het Dialect in Vlaanderen.

Praktische informatie

  • Datum en tijden: 15 mei 2024, 19:00-20:15. De online inloop start om 18:50 uur. Er is tijd voor vragen. 
  • De bijeenkomst vindt plaats in Microsoft Teams. Een paar dagen vóór de bijeenkomst ontvangen de deelnemers de link. 
    Heb je een vraag over het gebruik van Teams? Neem dan contact op met Heleen Regenspurg (Erfgoed Brabant/Brabanders en hun Taal).
  • Deelname is gratis. Je moet je wel even aanmelden door een mail te sturen naar Heleen Regenspurg: heleenregenspurg@erfgoedbrabant.nl